Održan Okrugli sto na temu „SANKCIJE U XXI VIJEKU S POSEBNIM OSVRTOM NA SANKCIJE PREMA REPUBLICI SRPSKOJ – PREVENTIVNI INSTRUMENT EKONOMSKO-POLITIČKE PRIRODE ILI PUKO SREDSTVO SILE?“

Istraživački centar Banja Luka je u subotu – 25.02.2023.godine organizovao Okrugli sto na temu „SANKCIJE U XXI VIJEKU S POSEBNIM OSVRTOM NA SANKCIJE PREMA REPUBLICI SRPSKOJ – PREVENTIVNI INSTRUMENT EKONOMSKO-POLITIČKE PRIRODE ILI PUKO SREDSTVO SILE?“

 

Saopštenja sa Okruglog stola

Međunarodna zajednica je u proteklim decenijama različitim političkim i ekonomskim sankcijama „kažnjavala“ političke režime u pojedinim zemljama svijeta sa ciljem da iznude određene političke poteze pojedinih zemalja na spoljnom planu, odnosno da izoluju pojedine političke elite, kao i da ih odvoje od vlasti na unutrašnjem planu.

Takođe, sankcije koje se uvode u poslednje vrijeme, kao što su ograničavanje ulaska pojedinim licima – zabrana putovanja, zamrzavanje imovine u vlasništvu lica, blokade protoka robe i kapitala izazivaju brojne posljedice po privredu i ekonomije država, kako onih kojima su uvedene, tako i onih koje su ih uvele.

U Bosni i Hercegovini u prethodnom periodu su sankcionisana mnoga fizička i pravna lica, prije svega u Republici Srpskoj, a efekti takvih sankcija, koje su veoma često bile i neutemeljene, doveli su do grubog kršenja prava i sloboda pojedinaca.

Svjedoci smo da se kao posljedice sankcija koje se uvode najviše kažnjava stanovništvo pojedine zemlje. Tako je pod uticajem sankcija koje su uvođene 90-ih godina prošloga vijeka od strane međunarodne zajednice došlo do velike ekonomske krize u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije. Tadašnje sankcije su imale razoran efekat na privredu i na ekonomiju pojedinih zemalja, a taj period sankcija zapamćen je po drastičnom padu životnog standarda, nestašici osnovnih životnih namirnica, ljekova i energenata, povećanju stope kriminaliteta, kao i osiromašenju stanovništva.

S toga, skorašnja pozivanja na uvođenje sankcija prema Republici Srpskoj, prvenstveno u vidu ekonomskih sankcija je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja, u širem smislu, kršenje odredbi Povelje UN na kojoj civilizovani svijet  danas počiva.